Gemeente Leek wil in twee fasen alle 400 beuken kappen tussen het haventje van Leek en Midwolde. Dit is onderdeel van het project “kwaliteitsverbetering Nienoordsingel”.Als reden geeft de gemeente de ziekte van sommige bomen waardoor er volgens de gemeente gevaar ontstaat. 

Ik, Pieter Tonnis de Graaf en mijn zus Marjon schrokken hier dusdanig van dat we deze actie zijn gestart. Ik wil met deze website een platform bieden voor de mensen uit de omgeving, zodat zij hun mening kunnen geven en geïnformeerd raken.

Ziekte

Ik vind het onzin om alle bomen te kappen als sommige ziek zijn. Dat heeft met genezing niets te maken. Het lijkt bijvoorbeeld hierop. Een arts die een kankerpatiënt “geneest”door de patiënt te doden hoort niet in een ziekenhuis, maar in een gevangenis. Zieke bomen in een beukensingel zijn mogelijk een risico voor de hele singel. Een natuurdeskundige adviseerde mij zo

 “Beukenlanen verdwijnen vaak als één beuk in de rij sneuvelt. De schors van een beuk is dun en zeer gevoelig voor zonnebrand met als gevolg dat de bast van de boom kan uitdrogen en scheuren. Door het wegvallen van één beuk verbrand de schors van de volgde beuk in de rij die vervolgens sterft en zo ontstaat een domino-effect. Mogelijke oplossing om dit te voorkomen is de beuk die komt bloot te staan aan zonnebrand in te zwachtelen met jutelappen en zo te beschermen.”

Er zijn dus alternatieven voor een complete kap. Dat is een zaak van keuzes. De Amsterdamse Anne-Frank-boom bewijst dat je hierin erg ver kunt gaan. De gemeente kiest ervoor haar geld anders te besteden.

Gemeenschap

De mens maakt deel uit van een gemeenschap. Deze gemeenschap staat in onze tijd onder grote druk waardoor de enkeling zich alleen voelt. Wij zijn allemaal verantwoordelijk voor onze omgeving en moeten de inrichting van onze omgeving niet overlaten aan het bestuur.""""""""""""""""""""""" Dienst openbare werken in uitvoering, en toen waren de kruizen opeens weggehaald......De gemeente zegt Nienoord autoluw te houden, maar vriendjes van ambtenaren gebruiken de beukensingel ook al ze er niets te zoeken hebben: